Wigilia Świąt Bożego Narodzenia nie jest świętem ale dniem obchodzonym świątecznie i powszechnie uważanym za najbardziej rodzinny dzień w roku, a zaczyna się od uroczystej kolacji, lub inaczej wieczerzy. Podobnie jak u nas Wigilię obchodzi się na Litwie, w Czechach i na Słowacji.
Nieznany poza Polską jest zwyczaj łamania się opłatkiem. W wielu krajach nie ma postu, tymbardziej pasterki, natomiast w Holandii pasterka jest jedyną mszą w roku gromadzącą rzesze wiernych.
W Danii podczas Wigilii spożywa się pieczoną kaczkę i ryż z migdałami. W Austrii na wigilijnym stole króluje karp lub kaczka, a w Niemczech kiełbaski i sałatka kartoflana. W Norwegii podczas Wigilii podaje się żeberka wieprzowe i gotowane mięso owcze lub specjalne danie przygotowane z solonej oraz gotowanej ryby. W Belgii Wigilia jest dniem przeznaczonym na ceremonie religijne i jasełka. W Grecji podaje się "Chleb Chrystusa" czyli duże słodkie bochenki w różnych kształtach i z różnymi zdobieniami.